Synundersökning

Det är viktigt att du gör en synundersökning med jämna mellanrum. Synundersökningen görs inte bara för att kolla om du behöver starkare glasögon eller linser, utan vi tittar även på hur ögonen samarbetar med varandra och vad du har för ögonhälsa. Ögonen åldras och förändras och vi kan hjälpa dig motverka onödiga skador och sjukdomar.

Även om du köper dina linser via nätet så behöver du ha en professionell bedömning av dina ögon – vi hjälper dig med det.

Synfel och hur de korrigeras

Vilken typ av synfel du har är avgörande för vilket synhjälpmedel du ska ha. Med normal syn – så kallad emmetropi - bryter ögat självt av ljusstrålarna så att man får en skarp bild på näthinnan, oavsett om man tittar på långt avstånd eller på nära håll. Fungerar inte detta kan man ha något av följande synfel.

Översynthet - hyperopi Översynthet är det vanligaste synfelet - ungefär 80% har en lättare form av översynthet. I ett översynt öga har ögongloben blivit lite för kort - bilden bryter därför bakom näthinnan, vilket gör att man ser suddigt. En översynt person ser bra på långt håll men inte på nära håll. Glasögon för översynta betecknas som ”glas med plusstyrka”.

Närsynthet - myopi Närsynthet orsakas i allmänhet av ärftliga faktorer. Det förekommer hos cirka 10% av befolkningen, upptäcks vanligen i tonåren och fortsätter sedan att utvecklas, i de flesta fall till vuxen ålder. För närsynta kan ögat beskrivas som ”utdraget” eller ”långt”. Ljuset som passerar genom ögat får sin brytpunkt framför näthinnan. Glasögon för närsynta betecknas som ”glas med minusstyrka”.

Astigmatism Astigmatism är ett synfel som orsakas av att man har två olika brytningar på ögat och det beror på att linsen eller hornhinnan inte är jämnt rundad, utan den har en mer avlång form. Vid astigmatism är synskärpan nedsatt på både nära och långt håll eftersom vissa ljusstrålar är fokuserade och andra inte.
Det är en ärftlig åkomma som uppkommer på grund av störningar i ögats utveckling och den kan förvärras med tiden. Astigmatism kan även uppstå efter skador eller operationer.

Ålderssynthet - presbyopi Ålderssynthet börjar märks i 40-50-års-åldern genom att man får svårare att se på nära håll. Det blir särskilt svårt att läsa liten text. Detta beror på att linsen i ögat stelnar och får svårt att anpassa sig eller ställa in sig på olika avstånd. Ungefär 40% av befolkningen drabbas av ålderssynthet.

Solguns Optik AB

Kungsgatan 38
711 30 Lindesberg

info.solguns@telia.com

Tfn: 0581 - 131 00

Öppettider

Måndag till fredag
9:00 till 18:00